Weblap szerkesztéssel kapcsolatos problémája van?

Webszolgáltatás leírása

 

A szolgáltatást igénybe vevő intézmények számára lehetőséget biztosítunk saját weboldaluk elhelyezésére az interneten. A honlapokat alapértelmezett esetben http://www.iskolanev.sulinet.hu domain név alatt lehet elérni, ugyanakkor lehetőséget biztosítunk saját tulajdonban lévő domain nevek használatára is.

A kiszolgálást Linux alapú operációs rendszeren futó Apache 2.2.22 webszerver biztosítja. A szervereken tartalom elhelyezése, a meglévő tartalom hozzáférése, módosítása SFTP kliensprogramokkal lehetséges megfelelő autentikáció után. Statikus és dinamikus tartalom feltöltésére egyaránt lehetőségük van az intézményeknek. A dinamikus tartalmakat PHP 5.4.45-0 környezet dolgozza fel.

2013. február 1-től a honlapokhoz az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhető MariaDB 10.0.38 környezetben futó adatbázis is.

 


Weblap szerkesztéséhez szükséges beállítások

 
Az SFTP általi feltöltés az alábbi módon lehetséges:
 • A kiszolgáló címe: sftp.sulinet.hu
 • A port száma:        22
 • Felhasználói név:  iskolaneve.sulinet.hu (az "iskolaneve" helyére az alapértelmezett fiók nevét kell behelyettesíteni a "www." rész nélkül)
 • Jelszó: az eddig használt jelszó, amely tehát nem változott az átállás során (amennyiben ez mégsem volna megfelelő, kérjük próbálkozzanak meg az utolsó karakter elhagyásával)

Megjegyzés: Linux alapú kiszolgálók a könyvtárak és fájlok neveiben megkülönböztetik a kis és nagybetűket!

 


WinSCP segédlet

 

 • Telepítse a WinSCP-t a https://winscp.net helyről. A https://winscp.net/eng/download.php oldalon tölthető le az állomány, kattintson az Installation package-re. A program már magyar nyelvű telepítővel települ.
 • A letöltés után nyissa meg a letöltött file-t, és kattintson az OK, majd a Tovább gombokra a következő képernyőig:

 • Válassza az Intéző felületet a Windows Intézőhöz, vagy a WebDavhoz hasonló felülethez.
 • A bejelentkező képernyőn adj meg a megfelelő adatokat. A felhasználói név helyére az iskola teljes domain-jét (eddigi felhasználónevét) írja be www nélkül, lásd lenti példát.
 • A jelszó a korábban webszolgáltatáshoz kapott jelszó.
 • Ha el akarjuk tárolni ezeket az információkat, kattintsunk a Mentésre.
 • Kapcsolódáshoz a Belépésre kell kattintani.

 • Ekkor új ablakban jelenik meg a weblap gyökérkönyvtára, amely egy linuxos könyvtárstruktúrához hasonlatos.
 • A korábbi helyről áthozott, és a weblapon közvetlenül megjelenő file-ok a 'www' mappa alatt találhatóak a gyökérkönyvtárban. Ebbe belépve szerkessze a fájlokat, másolhatja, törölheti, módosíthatja a korábban megszokott módon.


Változások a szolgáltatással kapcsolatban

 

 • A weboldalakhoz a Sulinet Dashboard felületen és az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhető MariaDB 10.0.38 környezetben futó adatbázis.
 • A webszolgáltatás keretében már 1 GB tárhely érhető el minden felhasználó számára.
 • A felhasználó név változott, az minden esetben az iskolaneve.sulinet.hu módon írandó, 'www' rész nélkül! Részletes beállítások itt az oldalon, feljebb.
 • Csak Linux alapú kiszolgálást tudunk a jövőben biztosítani, kérjük figyeljenek arra, hogy a kis és nagybetűk között a UNIX különbséget tesz.
 • A továbbiakban WebDAV alapú hozzáférés nem támogatott, helyette a WinSCP-t ajánljuk a fájlok szerkesztésre. Amennyiben nem ismeri, kérjük olvassa el tájékoztatónkat a programról itt, fentebb.

 


Webszolgáltatás igénylése (MariaDB adatbázis kapcsolattal vagy anélkül)

 

Az igénylés az ügyfélszolgálaton (a 06-1-450-3070 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen) keresztül történhet. Ehhez a következő adatokra van szükségünk:

  1. az intézmény végponti azonosítója (VPID),

 • ha VPID nem áll rendelkezésre, akkor az intézmény pontos megnevezése és címe;

​  2. az alapértelmezett domain, amelyen igénybe szeretnék venni a szolgáltatást, azaz a leendő weboldaluk címe,

 • ​ha új domainre szeretnék igényelni a szolgáltatást, akkor a kívánt új cím a sulinet.hu zóna alatt, például: ujnev.sulinet.hu;

  3. ​az intézmény központi vagy a műszaki kapcsolattartói e-mail címe, amire elküldhetjük majd a hozzáférési adatokat a rendszereinkben történt beállítás után;

  4. MariaDB adatbázis létrehozási igény jelzése

Telefonos igénylés esetén az igénylő minden esetben visszahívásra kerül a fenti adatok egyeztetése, megerősítése miatt, ugyanígy minden egyes e-mailben érkező beállítási kérelemre is válaszolunk. Ha bármilyen okból kifolyólag további egyeztetésre van szükség a szolgáltatás(ok) beállításához, ez az előbb jelzett módokon történik meg.

Ha minden adat rendelkezésünkre áll a webszolgáltatás beállításához, akkor elvégezzük a szükséges teendőket a rendszereinkben és amint ezekkel elkészültünk, elküldjük az egyeztetett e-mail címre a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges információkat, hozzáférési adatokat.

 


MariaDB adatbázis igénylése meglévő webszolgáltatás mellé

 

Ha az intézmény rendelkezik korábbról különálló webszolgáltatással, de hozzá tartozó adatbázissal nem, lehetőség van külön - MariaDB 10.0.38 verziójú környezetben futó – adatbázis igénylésére phpMyAdmin felülettel. Az igénylés az ügyfélszolgálaton (a 06-1-450-3070 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen) keresztül történhet. Ebben az esetben az alábbi adatok megadását kérjük:

  1. az intézmény végponti azonosítója (VPID),

 • ​ha a VPID nem áll rendelkezésre, akkor az intézmény pontos megnevezése és címe;

  2. ​a domain, amelyen jelenleg is működik az intézmény weboldala, azaz amelyre a webszolgáltatás korábban már be lett állítva;
  3. az intézmény központi vagy műszaki kapcsolattartói e-mail címe, amire elküldhetjük a hozzáférési adatokat a rendszereinkben történt beállítás után.

​Telefonos igénylés esetén az igénylő minden esetben visszahívásra kerül a fenti adatok egyeztetése, megerősítése miatt, ugyanígy minden egyes e-mailben érkező beállítási kérelemre is válaszolunk. Ha bármilyen okból kifolyólag további egyeztetésre van szükség a szolgáltatás beállításához, ez az előbb jelzett módokon történik meg.

Ha minden adat rendelkezésünkre áll az adatbázis létrehozásához, akkor elvégezzük a szükséges teendőket a rendszereinkben és amint ezekkel elkészültünk, elküldjük az egyeztetett e-mail címre a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges információkat, hozzáférési adatokat. A levelünkben szerepelni fog az adatbázis neve, az adatbázist kiszolgáló szerver elérési útja, a phpMyAdmin felület címe, valamint a kapcsolódó felhasználónév és jelszó.