FileSender

1 . Mi az a FileSender?

A FileSender segítségével nagy állományokat küldhetünk biztonságosan egy vagy több címzett számára anélkül, hogy a levelezőrendszerek korlátait figyelembe kellene venni.

A FileSender előnyei:

 • nincsenek rajta reklámok, a küldött adatokat csak a címzettek láthatják
 • közel tetszőleges méretű anyagot küldhetünk (max. 300 GB)
 • több címzettnek is küldhetünk egyszerre (egyidejűleg max. 50 címre)
 • a címzett egyetlen kattintással letöltheti a küldött adatokat
 • a feladó értesül arról, ha letöltötték az elküldött adatokat
 • a küldött adatokat 1-60 nap között beállított időn belül lehet letölteni, utána automatikusan törlődnek a szerverről
 • küldhetünk meghívókat (voucher), amely segítségével az általunk meghívott ismerőseink tudnak adatokat küldeni nekünk vagy bárki másnak

A FileSender igénybevételéhez szükség van arra, hogy a felhasználó intézménye részt vegyen az eduID programban, ugyanis az állományok feltöltésére, ill. a meghívók kiküldésére csak az eduID-n keresztül azonosított felhasználók jogosultak.

2 . A FileSender elérhetősége

3 . Állományok küldése

A FileSender nyitóoldala:
Filesender nyitóoldal
 
Bejelentkezéshez az eduID azonosításban résztvevő intézményünket kell kiválasztanunk:
Anyaintézmény kiválasztása
 

következő oldalon az eduID felhasználónk e-mail címével és jelszavával kell bejelentkeznünk (az intézményünk rendszergazdájától kapott fiókkal, amelyet ő korábban a Sulinet Dashboard adminisztrációs felületen keresztül hozott létre számunkra).

Azonosítási adatok

 
Az első bejelentkezés után az adatkezelési szabályzat elfogadására van szükség a föderatív azonosításon alapuló szolgáltatás használatához. Miután ez megtörtént, a FileSender kezdőoldalán találjuk magunkat.
FileSender alapfunkciók
 
A címzetteket vesszővel vagy pontosvesszővel elválasztva sorolhatjuk fel. A feladó e-mailcíen nem változtathatunk, ezt az értéket a FileSender az eduID azonosítás során kapja meg. A címzett e-mailben kapja meg, hogy honnan töltheti le a levelet, ennek a levélnek a tárgyát és kísérő szövegét — ha szükségesnek tartjuk — beállíthatjuk. Minden adatküldésnek van egy lejárati ideje, ami után a rendszer automatikusan törli a küldött anyagot. Ha nem szeretnénk a leheséges leghosszabb időn át elérhetővé tenni a küldött adatot, állítsunk be korábbi lejárati időt.
 
A címzett elektronikus levélben értesül arról, hogy adatot küldtünk neki.
Értesítő e-mail
 
A linkre kattintva elindul a letöltés. A letöltés végén a feltöltő e-mail értesítést kap.
Letöltő képernyő

4 . Meghívók használata

A FileSender arra is lehetőséget biztosít, hogy egyszer használatos meghívók segítségével másokat jogosítsunk fel arra, hogy nagy méretű adatokat küldjenek. Ehhez a "Vendég meghívása" fülre kell kattintani.

Vendég meghívása

  A meghívott — azaz aki az állományt fogja küldeni — egy e-mail linket kap, amelyen keresztül a fentiekkel mindenben megegyező feltöltő felületre kerül. Ezen megadhatja a címzetteket és feltöltheti a kívánt anyagot. Egy meghívó csak egyszer használható fel.

  5 . Korlátozások

  A FileSenderrel tilos olyan adatokat küldeni, amelynek a felhasználási és megosztási jogaival nem rendelkezünk. Az adatok küldése során be kell tartani a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Felhasználói Szabályzatát.

   

  Egy menetben egyetlen állomány küldhető. Amennyiben több fájlt szeretnénk megosztani egy lépésben, ehhez először tömörítőprogram (pl. ZIP) segítségével be kell csomagolni.

  A FileSender modern böngészők esetén HTML5 használatával végzi a feltöltés kezelését. Régi típusú böngészők esetén lehetőség van Adobe Flash használatára is, azonban ekkor a küldhető fájl maximális mérete 2GB lesz.