Frequently Asked Questions


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 Kérdés Tipus Kérdés Válasz
adminsztráció Ő úgy kapta meg a rendszergazda posztot, hogy az elődjét kirúgták, és nem dokumentált semmit. Milyen jogosultság kell ahhoz, hogy ő ezeket visszanyerje? Kérjük keresse meg a központi ügyfélszolgálatunkat. Lehetőség szerint olvasson le minden adatot a kihelyezett Sulinet eszközről (különösen a rajta szereplő sorozatszámot).
adminsztráció Különböző   fiókok létrehozásának menete: Lehetőség van egyéni email címeket létrehozni és használni a Dashboard felületén keresztül.
adminsztráció Új honlap létrehozása –Mysql –leírás, bemutatás: Az adatbázis és a webtárhely használatának részletes bemutatása az alábbi weboldalon olvasható: http://sulinet.niif.hu/webszolgaltatas
csatlakozás Sokan alternatívát kerestek, vannak, akik találtak, vannak, akik kiszálltak. Ha szeretne visszacsatlakozni lehet-e? Igen. Jelentkezzenek az ügyfélszolgálaton.
csatlakozás Tatabányán ovik, könyvtárak, zeneiskolák is gondban vannak. Ők csatlakozhatnak-e?  Sajnos óvodák, könyvtárak és zeneiskolák nem, csak általános- és középiskolák csatlakozhatnak a Sulinethez, amennyiben rendelkeznek OM azonosítóval.
dashboard Sok ember nem kapta meg az első tájékozató levelet a jelszavakkal. Hogyan lehetne megszerezni? A Dashboard belépéshez szükséges jelszó az alábbi oldalon található leírás alapján, az eredeti levél hiányában is visszaszerezhető: https://sulinetadmin.niif.hu/srm/iskola/passrecovery
dashboard A Dashboard csak Sulinetes hálózatról lesz elérhető? A Dashboard elérése nem IP címhez kötött, bárhonnan elérhető.
eduID/eduroam Megoldható-e a Dashboard-on adminisztrált felhasználók és az intézmény belső felhasználóinak összekapcsolása? Nincs szinkronizálva. A sokféle egyéni rendszerek és technológiák miatt általános megoldás nem lehetséges. A Dashboard felületen lehetőség van azonban tömeges felhasználó kezelést végezni a intézményi nyilvántartásból exportált - megfelelő formátumú - CSV fájlok segítségével.
eduID/eduroam Lehet-e még pályázni access pointokra? Vagy egyelőre csak erre a 200-re volt lehetőség? Ki lettek értesítve a nyertes intézmények? A jelenlegi projekten belül egyelőre nincs lehetőség még egy pályázatra. Vizsgálja a NIIF Intézet, hogy a kihelyezett eszközök mennyire vannak kihasználva. A későbbiekben várhatóan lesz még hasonló pályázati lehetőség. A nyertesek ki lettek értesítve
eduID/eduroam Milyen költsége van, ha valaki csatlakozni akar az eduroam-hoz? Nincs külön költsége, de be kell tartani a szabályokat, hogy az Wifi hozzáférések személyes accountokkal védettek
eduID/eduroam Egy Wifi AP-nek mekkora a szórási körzete? Terepviszonyoktól függően 20m (épületen belül) és 100m (szabadban) között.
eduID/eduroam Nehéz-e az eduroam-ot konfigurálni? Nem nehéz. A konfigurációt támogató program letölthető a http://cat.eduroam.hu oldalról, beállítási segédlet a weboldalunkon található: sulinet.niif.hu/eduroam
eduID/eduroam Sulinet megosztása tanulókkal WIFI-n? Erre a célra szolgál az eduroam. Bővebb leírás: http://sulinet.niif.hu/eduroam
eduID/eduroam Hogyan lehet az eduroam-hoz csatlakozni? Kérjük, hogy csatlakozási igényüket az ügyfélszolgálati e-mail címen, vagy a Dashboard felületén keresztül jelezzék!
helyi infrastruktúra Fejlesztéssel kapcsolatban kérdezett. Helyi szervert is igényelnének (a Sulinetes hálózati szekrénybe mehet-e? Saját szerver elhelyezésére van lehetőség, de mind annak beszerzéséről, mind a megfelelő hűtésről az iskolának kell gondoskodnia.  NIIF tájékoztatásával a sulinet rack szekrénybe is szerelhető.
helyi infrastruktúra Van-e olyan terv, hogy proxy- szervert berakunk a szekrénybe? Kizárólag saját szerveren, saját üzemeltetéssel valósítható meg. Az NIIF ilyen szolgáltatás indítását jelenleg nem tervezi. Későbbiekben ha jelentős igény mutatkozik, akkor elképzelhető, hogy megvizsgáljuk központi proxy megvalósításának lehetőségét.
helyi infrastruktúra Nekik pl. 6 épületük van elszeparálva. Kéne WIFI lefedettség. Mennyit tud az NIIF segíteni, ha mondjuk van 2 épület egy utcában, az utca 2 oldalán egymással szemben. Akár vezetékkel, vagy anélkül a lefedettség biztosításához pl. azért, hogy az elektronikus naplót minden épületben használhassák. Ez sajnos részben túlmutat az NIIFI hatáskörén. A szolgáltatókkal fel tudjuk méretni, műszaki tanácsot tudunk adni, de ez az intézmény belső hálózata.  Az eduroam lehetőségnél lesznek új WIFI eszközök, de az nem telephelyek összekötésére, hanem területek lefedésére lesz jó.
hibakezelés Amikor betelefonál egy problémával, nem adnak neki hibajegy azonosítót, így, amikor újratelefonál miatta, új hibajegy keletkezik, így egy adott probléma több hibajegyben fut. Akivel ilyenkor közvetlenül beszél nem is tudja megmondani neki, hogy érdemes-e még ott ülnie, és várnia, hogy visszahívják, vagy sem. Nem tudja, hogy áll a problémája, csak újra felveszi, amit már adott esetben többször elmondott. + Van egy csomó iskola, ahol a rendszergazda nincs ott egész héten, ő pl. csak 2 órát van bent egy héten, így nagyon nehéz összehozni, hogy pont ott legyen, mire visszahívják, így egy-egy probléma megoldása nagyon sokáig tart. A bejelentést követően munkatársaink - amint a további hibajegyek lehetővé teszik - elkezdenek foglalkozni az üggyel. Felesleges ismételten telefonálni, mindenképpen visszahívjuk a megadott telefonszámon. Az első visszahívás alkalmával lehetőség van időpontot egyeztetni. Fontos, hogy munkatársaink - technikai okokból - hívásazonosító-kijelzés nélkül telefonálnak. Kérjük a bejelentés követően vegyék fel ezeket a hívásokat! Több sikertelen próbálkozás után úgy kell tekintenünk, hogy a megadott számon nem tudjuk elérni Önt.
konferencia/oktatás Dia kérdései: DRUPAL bemutatása. Tudunk ilyet tartani? Kérésüknek eleget téve tartottunk ilyen előadást. Megtekinthető az alábbi oldalon: http://videotorium.hu/hu/recordings/details/8642,Drupal_alapok
konferencia/oktatás Továbbképzések rendszergazdáknak: A rendszeresen megrendezésre kerülő Sulinet nyílt napok alkalmával, meghívott szakértők és munkatársaink segítségével segítünk a rendszergazdáknak megismerni az elérhető legszükségesebb technológiákat. Az előadások a http://videotorium.hu oldalon felvételről visszanézhetők.
leszerelt switchek Switchkhez magyar (vagy angol) nyelvű leírást lehetne-e kapni? A http://sulinet.niif.hu/alap_cisco_switch_konfiguracios_segedlet oldalon található a Cisco switchek leírása, amelyről előadást is tartottunk, amely megtekinthető az alábbi oldalon: http://videotorium.hu/hu/recordings/details/7929,Switch-ek_konfiguracioja
leszerelt switchek A leszerelt switch-eknek milyenek a beállítása az iskoláknál? A munkatársak működőképesen hagyják ott az eszközt (VLAN konfiguráció), de védelmét az intézménynek kell beállítania
leszerelt switchek Nagyjából mennyi a switch-ek élettartama illetve megoldható-e a ventillátorok cseréje? A leszerelt  cisco switchekhez már nem jönnek ki új szoftverek, azt a funkcionaitást amire tervezve lett a hardver meghibásodásáig jól ellátja. A tápegység és a ventillátorok aránylag könnyen meghibásodhatnak, mert mér idősek a berendezések, de ezekt ki lehet cserélni visonylag egyszerűen.
leszerelt switchek  Előfordulhat-e, hogy túlmelegedés miatt leáll? Igen, előfordulhat, maximum 55 °C-ig bírják. Túlmelegedéskor a státusz led borostyánsárgán világít.Ventillátort kell cserélni benne, illetve jól szellőző helyre kell telepíteni.
leszerelt switchek A régi switch-et megtarthatják meg az intézmények? Igen. Használhatják őket, amíg nem romlanak el. A leszerelt swithc 10/100 Mbps/os portokkal rendelkezik. Az új router 10/100/1000 Mbps portokkal rendelkezik.
levezési szolgáltatás Meg lehet-e oldani, hogy a leveleknél a csatolmányok méret korlátja 10 M legyen? A nagyobb csatolmányokat azt jelentik, hogy több ideig tart és nehezebb szűrni a vírusokat. Egyenlőre a 8M ésszerű kompromisszumnak tűnik.
levezési szolgáltatás Egyéni e-mail cím kérése oktatók esetében stb.? Lehetőség van egyéni email címeket létrehozni és használni.
migracio Régi levelezésük, e-mail címek, domain nevek visszanyerhetőek-e? A korábban használt domain nevek ismét igényelhetők, ezekhez a Dashboard felületen létrehozhatók e-mail címek. A kérésre törölt adatokat nem lehet helyreállítani.
multimédia Milyen lehetőségei vannak a  videokonferencia alkalmazásnak? A videokonferencia közben, mely több résztvevős is lehet meg lehet osztani az előadó egy-egy alkalmazásának a képét, illetve kérdéseket lehet feltenni a felületen, azaz a felhasználók chatelhetnek a videokonferencia közben.
multimédia Videokonferencia, multimédia pilot alkalmazása, lehetőség interaktivitásra? A video mellett, meg lehet osztani alakalmazás képernyőt és chat is elérhető
multimédia A Videotóriummal kapcsolatban lenne kérdése. Van-e neki valamilyen offline felülete? A Videotorium online szolgáltatás, de a feltöltött videók letölthetőként jelölhetők meg, így offline felhasználásra is letölthetők, ha az azokat publikáló így kívánja.
Adatátviteli sebesség Adatátviteli sebesség növelés pontosan mikorra várható, és mekkora lesz? Azon dolgozunk, hogy legyen és lehetőleg minél több helyen. 10-40-100 Mbps 3 éven belül.Az adatátviteli sebesség emelés folyamatosan történik, ahogy a technikai és gazdasági lehetőségek megengedik. 
Adatátviteli sebesség Monor és térsége…..  Mit kezdünk az olyan cégekkel, akik egyeduralkodók egy területen, pl. UPC. 4-szer akkora árakkal dolgoznak. Ők pl. fél évet kellett, hogy várjanak arra, hogy a UPC végül nemleges választ adjon nekik, mondván, hogy beruházás kéne, és nekik nem éri meg. Mit kezdünk az ilyenekkel? Az NIIF Intézet folyamatos tárgyalásokat folytat a hálózati szolgáltatást nyújtó piaci szereplőkkel is, célunk mindenkihez eljuttatni a nagy adatátviteli sebességű Internetet.
Adatátviteli sebesség Lehet keresni alternatív szolgáltatót, és ennek a költségtérítését az NIIF vállalja, és rákötheti a Sulinetes eszközöket? Lehet keresni alternatív szolgáltatót. Ezt jelezni az NIIF felé. NIIF megversenyezteti a szolgáltatókat beleérteve az alternatívot is és a nagyobb nagy adatátviteli sebességre köt szerződést, ami belefér  a működtetési keretbe.Ennek átfutása van, de adatátviteli sebesség emelésen dolgozunk.
Adatátviteli sebesség Hogyan értesülnek az iskolák az adatátviteli sebesség emelésről? Minden érintett intézményt a telepítés előtti munkahét utolsó munkanapjáig értesítünk e-mailben a várható időpontról. Emellett  az NIIF Intézet alvállalkozója a pontos idopont ügyében (melyik nap, hány órára érkeznek) telefonon fogja keresni az intézményi kapcsolattartót.
szervezet Hiányzott NIIFI-nek a Sulinet? NIIFI 1997-ben szerette volna a sulinetet megvalósítani, de akkor nem mi kaptuk.
szolg tipus Nincs-e lehetőség Exchange szerverre és központi címtárra oda-vissza szinkronizáció lehetőségével Kizárólag saját szerveren, saját üzemeltetéssel valósítható meg. Az NIIF ilyen szolgáltatás indítását jelenleg nem tervezi. Későbbiekben elképzelhető Exchange kompatibilis megoldások kialakítása az iskolák számára. 
szolgáltatás fejlesztés Régi adatok visszaszerzése: A szolgálató hibájából törölt adatokat mentésből vissza tudjuk állítani. Archiválást nem végzünk, azaz a kérésre, vagy a felhasználó által törölt adatokra semmilyen garanciát nem tudunk vállalni.
szolgáltatás fejlesztés A levelezéssel kapcsolatban lenne kérdése. Ha mondjuk, 80 felhasználó van, lehet-e egy listában látni? A Dashboard felület Felhasználók moduljában láthatók és több szempont alapján rendezhetők az egyes felhasználók. Lehetőség van CSV formátumban fájlba exportálni és importálni az adatokat.
szolgáltatás fejlesztés Export – import a címjegyzékből működik rendesen, ugye? A webmail.sulinet.hu felület Címjegyzék menüjében lehetőség van címjegyzék importálására vCard vagy CSV formátumú fájlokból, exportálás vCard formátumban történhet.
szolgáltatás fejlesztés Új szoftverek a Sulinet hálózatba:   Tömeges igény megjelenése esetén tudjuk vállalni az érdekképviseletet a szoftvergyártók felé, illetve opensource szoftver megoldásokat elérhetővé tenni.
szolgáltatás fejlesztés Egyéni e-mail címek igénylése:   Lehetőség van egyéni email címeket létrehozni és használni a Dashboard felületén keresztül.
szolgaltatas fejlesztes Milyen lehetőség van a nagyméretű fájlok továbbítására? A filesender szolgáltatással 80 G-ig lehet küldeni. A szolgáltatás az EduID pilot résztvevők számára a http://filesender.niif.hu oldalon érhető el.
távoli segitségnyújtas NIIF fel van-e készülve arra, hogy szakmai segítséget nyújtsanak, lokális hálózatban segítsenek?  Kérjük, hogy ilyen igényű kérdéseikkel az ügyfélszolgálati email címen, vagy a Dashboard felületén keresztül keressenek meg minket. Megpróbálunk segíteni.
tisztaszoftver és egyéb licenc Sokáig kaptak rengeteg szoftvert Sulinet támogatással (pl. SULIX, hogy a Linuxot is megismerjék). Ezekkel mi van, meddig tartanak? (Windows, Office) Folyamatos tárgyalásokat folytatunk az alapvető szoftverek gyártóival. Célunk az oktatáshoz szükséges alkalmazásokhoz való hozzáférés elősegítése. Együttműködünk a Tisztaszoftver, huedu, openedu megoldások szállítóival. Igényeket az ügyfélszolgálataon lehet jelezni.
tisztaszoftver és egyéb licenc Milyen szoftvertámogatásra lehet számítani? Folyamatos tárgyalásokat folytatunk az alapvető szoftverek gyártóival. Célunk az oktatáshoz szükséges alkalmazásokhoz való hozzáférés elősegítése.
tisztaszoftver és egyéb licenc Nekik a fenntartó vírus irtót sem engedélyezett vásárolni. Ebben valami segítség? Tömeges igény megjelenése esetén tudjuk vállalni az érdekképviseletet a szoftvergyártók felé. (A Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 esetében a Windows Defender vírusírtó az alaprendszer részeként használható.)
tisztaszoftver és egyéb licenc A Microsoft termékek március 1-ig vannak. Hamarabb kéne eldönteni, hogy mikortól lesz open source, nem érettségi előtt. Folyamatos tárgyalásokat folytatunk az alapvető szoftverek gyártóival. Célunk az oktatáshoz szükséges alkalmazásokhoz való hozzáférés elősegítése.
tisztaszoftver és egyéb licenc ·Működik-e a Tisztaszoftver program? Igen, működik a KMS licenc szerver, 2014-ban Windows 8-at is lehet aktiválni, tisztaszoftver.hu oldalon vannak fent információk. Amíg él a tisztaszoftver program, addig tudja nyújtani ezt a szolgáltatást a NIIF. Alternatív kapcsolaton keresztül is lehet aktiválni, fix publikus IP címekkel. Ehhez kérjüók megadni a fix publikus címet.
tűzfal szűres A tartalomszűrésekkel mit lehet tenni? A központi felügyelet alatt álló router a Dashboard felületen keresztül konfigurálható, a tartalomszűrést a kiskorúak védelméről szóló törvény értelmében a számítógépekre telepített, a honlapunkról letölthető szűrőszoftver segítségével ajánljuk végezni. NIIFI részt vesz Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal munkájában és az esetleges ajánlásokat implementálja. 
tűzfal szűres Nyitott WIFI nem jó, mert ez órán facebookoznak… Eduroam esetébenl megoldható lesz, hogy csak a tanárok férjenek hozzá, a diákok pedig csak korlátozotttan. Facebook szűrést lehet kérni az ügyfélszolgálaton.
tűzfal szűres Wifi kapcsán: Lehetne-e az intézményeknél eltérően szabályozni, hogy ahol nagy a sávszélesség ott a felhasználóknak pl. lehessen youtube-ot nézni, ahol meg nem, ott ne. Ilyen helyeken csak kis sávszélességű oldalakat lehessen látogatni.   Az intézményi tűzfal szűrések (intézményenként egyedileg) szabályozhatók a Dashboard hálózat modulján keresztül.  Az eduroam ennél finomabb szabályozást is lehetővé tesz hamarosan.
tűzfal szűres P2P hatékony szűrése:   Kizárólag saját szerveren, saját üzemeltetéssel valósítható meg. Az NIIF ilyen szolgáltatás indítását jelenleg nem tervezi.
tűzfal szűres Új bevezetett tűzfal szabályok: A Sulinetben alkalmazott tűzfal szabályok részletes leírása az alábbi weboldalon olvasható: http://sulinet.niif.hu/tuzfal
web szogáltatás Van-e lehetőség központi Moodle szerver üzemeltetésére? A webhosting szolgáltatás keretében ha valaki szeretné telepíteni a Moodle-t, lehetséges.