Iskolai eduroam használata


1 . Bevezetés

Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli tag intézményébe ellátogatva ugyanazt a Wifi felhasználónevet és jelszót használják, mint amit a saját intézményükben használnának. Így az eduroam szövetségi tagok felhasználóinak csak egyszer kell beállítaniuk a Wifi hozzáférést és utána minden eduroam intézményben mindenféle beállítás és konfiguráció nélkül működik a Wifi hozzáférésük.

Eduroam intézmények működnek Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is.

2 . Résztvevő intézmények felhasználói

A WiFi AP-k telepítése és tankerülettel történő szerződéskötést követően az iskola által definált felhasználok használhatják az eduroamot saját iskolájukban és más, a pilotban résztvevő szervezeteknél, illetve bármely más eduroam szövetség tagjánál.

Az eduroam Wifi hálózatokban néhány kimenő portot szűrhetnek. Az iskolákban a szűrt portok listája a tűzfal oldalon látható.

Az eduroam a Dashboardon, a Felhasználók menüben beállított felhasználónevet és jelszót használja – ugyanazt, mint amit a levelezéshez használ a felhasználó. Azok vesznek részt az eduID/eduroam pilotban és így használni tudják az eduroamot, amelyeknek a jogviszonya kitöltésre került (azaz nem "Nincs beállítva", hanem vagy "Pedagógus", vagy "Tanuló" vagy "Egyéb"; lásd a képen).

Felhasználók kezelése Dashboard esetén:

SulinetAdmin Dashboard képernyő

Felhasználók kezelése Dashboard 2.0 esetén:

Sulinet Dashboard 2.0 Felhasználók modul

Kérjük, mielőtt más intézmény próbálná használni az eduroamot, állítsa be az eduroam hozzáférését a következő módon és próbálja ki az anyaintézményében!

3 . Általános tájékoztató az eduroam hálózat beállításáról (felhasználói nevek, jelszavak: 2. pont), illetve a hálózat beállítása Windows 7/8/8.1/10 operációs rendszert futtató számítógépeken

Az eduroam beállításához szükséges lépések

 1. Töltse le a telepítő fájlt innen. A megnyitott weboldal automatikusan érzékeli az operációs rendszert, így a megfelelő telepítőfájl automatikusan kiválasztásra kerül. A telepítő nem csinál mást, mint létrehozza az eduroam nevű profilt a Vezeték nélküli hálózati beállítások között.
 2. Futtassa a telepítőt és amikor az kéri, adja meg a felhasználói nevét és jelszavát! A felhasználói nevet a felhasználó@domain formátumban kell megadni, pl.: user@aaaateszt.sulinet.hu (A Dashboardon felvett felhasználó jelen esetben a "user" nevet kapta, tehát csatlakozáskor a user@aaaateszt.sulinet.hu felhasználói nevet szükséges megadni!). A '@' előtti részt a Dashboard felületen, a 'Felhasználók' menüben, azon belül a 'Felhasználók listája' fülön, az 'Emailcím' oszlopban találja, míg a '@' utáni részt az 'Az intézményhez tartozó domain(ek) listája' fülön, vastagon szedett betűkkel találja.
  A jelszó a Dashboard felületen, a 'Felhasználók' menüben a felhasználó létrehozásakor megadott 'Postafiók jelszó' lesz. Ha a jelszavát elfelejtette, akkor a 'Felhasználók' menü, 'Felhasználók listája' fülön a felhasználó neve melletti toll ikonra kattintva, majd a megjelenő oldalon az 'Azonosítási adatok' fülön lévő 'Postafiók jelszó' mezőben adhat meg újat.
 3. A telepítő befejezése után a számítógép automatikusan csatlakozik az eduroam hálózathoz.

4 . eduroam konfiguráció beállítása Android 4.4.x-et  vagy újabbat futtató készüléken

 • Nyissa meg a készülékén a Google Play alkalmazást és a keresőbe írja be az eduroam szót, majd telepítse az "eduroam CAT" alkalmazást, de ne indítsa el!

Android wifi kiválasztás

 • Nyisson meg egy böngészőt a készülékén és keresse fel a cat.eduroam.org webhelyet és válassza ki az alábbiak szerint a Diákháló profilt:

eduroam beállítások androidon

 • A képernyőre nem fér ki minden információ, ezért görgessen lefelé, majd válassza ki a "Rendelkezel hozzáféréssel az adott intézményhez?" szöveget, ezt követően pedig az "Az installáló letöltése ehhez: Android 4.4 KitKat". A letöltendő fájl neve: API.php. A letöltés után egyből megnyílik a korábban telepítem eduroam CAT alkalmazás:

Csatlakoztatott eduroam

eduroam azonosítási adatok

 • Helyes adatok megadva, majd az Install gombra kattintva települ a profil és bekapcsolt WiFi esetén automatikusan megtörténik az eduroam hálózatra történő csatlakozás.

eduroam profil telepítve

5 . eduroam konfiguráció beállítása Apple iOS 7.1, illetve magasabb verziót futtató készüléken

 • Látogasson el Apple készülékén a cat.eduroam.org webcímre!

cat.eduroam.org szervezet - iOS eszközön

 • Válassza ki a 'Diákháló'-t, mint intézményt, illetve a 'Diákháló profile'-t, mint felhasználói csoportot!

cat.eduroam.org Diákháló szervezet - iOS eszközön

 • A fenti oldalon kicsit lejjebb görgetve megjelenik egy szöveg, melyre betöltődik az az oldal, ahol ténylegesen le tudja tölteni a telepítőt, ha az 'Az installáló letöltése ehhez' szövegbubroékra kattint

Konfigurációs fájl összegzés iOS eszközön

 • A letöltés után megjelenik a 'Profil telepítése' képernyő, itt kattintson a 'Telepítés' szövegre!

eduroam profil telepítés - iOS eszközön

 • Ezután a készülék figyelmeztet, hogy a 'NIIF RADIUS CA' tanúsítványa hozzá fog adódni a készüléken található megbízható tanústványok listájához. A telepítés folytatásához ismételten kattintson a 'Telepítés' szövegre!

 • A tanúsítvány telepítése után a készülék a felhasználói nevet fogja kérni, amelyet a fentebb leírt felsorolás 2. pontja szerint, azaz user@domain formátumban adja meg és kattintson a 'Következő' feliratra!

eduroam azonosítási adatok - iOS eszközön

 • A felhasználói név megadása után a jelszót kéri a készülék, melyről korábban fentebb szó volt.

 • Ha a jelszó is megvan, akkor a profil telepítése befejeződik. Kattintson a 'Kész' feliratra!

eduroam profil telepítve - iOS eszközön

 • A profil telepítése után már csak be kell kapcsolni a készüléken a Wi-Fi-t és a csatlakozás automatikusan megtörténik. A sikeres csatlakozást egy pipa jelzi az eduroam hálózat előtt.

6 . eduroam konfiguráció beállítása Windows Phone 8.1-t futtató készüléken

 • Kapcsolja be a készüléken a Wi-Fi-t, majd várja meg, míg megjelenik az eduroam hálózat! Előfordulhat, hogy ehhez lejjebb kell görgetnie a hálózatok listáját.

 • Kattintson rá az eduroam hálózatra és állítsa be a hálózatot az alábbiak szerint:
  • Csatlakozás módja: felhasználónév + jelszó
  • Felhasználónév: a fentebbi felsorolás 2. pontja szerinti felhasználói név
  • Jelszó: fentebbi felsorolás 2. pontja szerinti jelszó
  • Kiszolgálói tanúsítvány érvényességének ellenőrzése: maradhat a 'mindig kérdezzen rá'
  • EAP módszer: PEAP MS-CHAP V2

Ha megadta a kért adatokat, akkor kattintson a 'Kész' gombra!

eduroam azonosítási adatok - Windows Phone eszközön

 • A következő lépésben a készülék rákérdez, hogy valóban elfogadja-e a 'NIIF RADIUS CA' által kiállított tanúsítványt. A folytatáshoz fogadja el a tanúsítvány telepítését!

 • A tanúsítvány telepítésének elfogadása után a készülék csatlakozik az eduroam hálózathoz.

7 . Hibaelhárítás

Ha probléma merül fel a NIIF Program által biztosított vezeték nélküli hozzáférés használhatóságában, akkor kérjük, hogy olvassa el a lenti hibaelhárítási segédletet!

Nem tud kapcsolódni az eduroam hálózathoz, hitelesítési hibát ír a készülék

Ellenőrizze, hogy:

 1. biztosan jól adta-e meg a felhasználói nevét és jelszavát!
 2. a felhasználónak nem 'Nincs beállítva' a jogviszonya a Dashboard felületen lévő 'Felhasználók' menü, 'Felhasználók listájá'-ban!
 3. biztosan MS-CHAPv2 EAP-módszert állított-e be a hálózati profil létrehozásakor!
 4. biztosan minden, az intézményben telepített Access Point megfelelően be van kábelezve a Cisco 892FSP típusú router megfelelő portjára közvetett vagy közvetlen módon és megfelelő IP kapcsolata van a routerrel? (Amennyiben az Access Point kap áramot, így a rajta lévő konfiguráció miatt szórja az eduroam hálózatot [SSID]-t, ám ha nincs megfelelően csatlakoztatva vagy közvetett, vagy közvetlen módon a Cisco 892FSP routerhez, akkor az Access Point nem tudja továbbítani a megfelelő Radius szerver felé az akár hibátlan hitelesítési adatokat, így a hálózatot használni kívánó készülék hitelesítés hibát jelezhet! Ezért fontos, hogy a nem használt Access Pointokat a hibakeresés ideje alatt áramtalanítsák!)